OMS: Telefoanele mobile sunt posibil cancerigene

În perioada 24 și 31 mai, un grup de 31 de oameni de știință din 14 țări s-au întâlnit la sediul IARC din Lyon, Franța, pentru a evalua potențialul risc cancerigen al expunerii la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență, arată un comunicat emis ieri de OMS. La final, experții au concluzionat că există dovezi limitate privind asocierea dintre utilizarea telefoanelor mobile și dezvoltarea a două forme de cancer și dovezi insuficiente pentru a da verdicte în cazul altor tipuri de cancer. Cercetătorii reuniți în Franța au catalogat telefoanele mobile ca fiind „posibil cancergine”, ceea ce le include în aceeași categorie cu insectidicul DDT sau cafeaua.

no images were found

Potrivit Washington Post, a clasifica un agent ca fiind posibil cancerigen nu înseamnă că acesta cauzează automat cancer, iar unii experți spun că noile rezultate nu ar trebui să schimbe obiceiurile oamenilor în materie de telefonie mobilă. „Am găsit câteva frânturi de dovezi care ne spun cum s-ar putea dezvolta cancerul [în cazul utilizării celularelor], însă au fost multe hibe și incertitudini”, a spus Jonathan Samet, de la Universitatea din California de Sud, președintele grupului de experți, citat de publicația americană. „Verdictul OMS înseamnă că există ceva dovezi care asociază telefoanele mobile cu cancerul, dar sunt prea slabe pentru a trage concluzii ferme”, s-a pronunțat și Ed Yong, de la Cancer Research U.K. „Dacă o asemenea legătură există, este puțin probabil să fie una puternică”.


Agenția de cercetare în domeniul cancerului a OMS a analizat peste 900 de expuneri ocupaționale, substanțe chimice și alți agenți din 1971 încoace, clasficându-le în funcție de legătura lor cu cancerul de la „cancerigene” la „probabil necancerigene”. Societatea Americană a Cancerului a estimat că doar 6% din cancere au în spate factori de mediu și că majoritatea acestora provin din expuneri ocupaționale.

(totb.ro, 01 iunie 2011)

One thought on “OMS: Telefoanele mobile sunt posibil cancerigene

 1. Salut
  Acum ceva timp te intrebam daca se gasesc in romania aparate de masurat EMF.
  Daca stii pe cineva interest sa cumpere unul,am eu de vanzare.
  Este cel de aici:
  http://sortlifeout.co.uk/catalog/product_info.php?cPath=56&products_id=606
  Inca are tipla pe el, folosit doar in casa.
  Are in pachet carcasa de protectie.
  Pret fix 1100 lei.
  Il vand pentru ca vreau sa iau unul mai performant …ci cum pretul este pe masura (700E + transport) sunt nevoit sa recuperez ceva din asta actual.
  sevenxmc@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *