Press enter to see results or esc to cancel.

Apa de izvor, Apa de la robinet sau Apa imbuteliata

Apa… principala sursă a vieții… Mă trezeste la realitate un pocanit de la petul de plastic din care beau apă. Nu mai ști ce să mai crezi, care apă să o mai bei, una are bacterii, alta e doar apa normală îmbuteliată sub denumirea de plată. Vânturile informaționale au rolul să te zăpăcească:

  • de la apa tinută în pet și stată la soare, faci cancer la sân (hoax pe mail)
  • apa de izvor de la Brașov are escherichia coli, bacterii colimorfe şi enterococi intestinali (analiză oficială, aprilie 2010)
  • cea mai bună apă plată e cea din Munții Bucegi (temple dacice, poarta Shambala etc)
  • apa de la robinet este tratată cu clor, fluor și multe alte ‘or-uri
  • apa de la izvorul de sub Tâmpa este radioactivă (zvonuri din popor)
  • apa X este una reala și apa Y este apă normală (angajații firmei X)

Deci? Care este cea mai bună apă? Cred ca nimeni nu poate raspunde și învățăm singuri prin experimentare de grup sau individuală.

Voi povesti câteva experiențe personale, fiecare poate accepta sau nu concluzile de mai jos.

1. Apa Izvorul Alb de la Dorna (adica Coca Cola, pentru această apă) s-a stricat din cauza noilor peturi folosite.

Am cumpărat apă Izvorul Alb mai multă ani pentru consumul propriu și pentru gătit mâncarea la copil (nu din cauza reclamei, ea a apărut după ce eu eram fidelizat). După o anumita perioada de timp am observat că petrurile sunt facute dintr-un plastic mai moale, deci fabrica are noi peturi în care îmbuteliază și distribuie. Numai că… apa a inceput sa prindă gust și miros, a plastic! Am zis ca o fii fost vina celor de la un supermaket și am luat de la altul. Dar și aceasta avea miros și gust. Am schimbat iar locul de cumpăraturi dar tot acelasi gust. Am renunțat, nu mai cumpăr niciodata apă din asta. Oricum mă întrebam daca în Coca-Cola pun apa de la Dorna, fiind același proprietar.

2. Apa obținută prin osmoză inversă

Săptămâna trecută am baut apă obținută de la un aparat de osmoză inversă. Un sistem care are mai multe filtre, apa de la robinet trece prin ele și obți apă “curațată”. Nu mi-a plăcut… avea gust de apa stătută, dar poate era din cauză că erau primele șarje de apă și ca la orice lucru de mâna omului, trebuie un rodaj inainte de a obține un produs mulțumitor. Oare trebuie la aparatele acestea de osmoză să faci niste cicluri de curațire, acomodare a filtrelor? Mai studiez.

3. Apa de la robinet

Nu prea foloseam apă de la robinet pentru adăpat și facut mâncare, dar am început să o folosim, în cazul în care nu mai aveam apă plată. Cert este ca e dură, adica are multă piatră. Și asta în ultimii ani, parcă înainte nu era chiar așa. Lasă urme de calcar (și alte impuritați) pe robineți, chiuvetă, oale, oglinzi, wc. Mă gandesc să pun niste filtre să o mai facă mai moale. Tot în studiu este si aceasta.

(28 aprilie 2010)