Press enter to see results or esc to cancel.

22 Decembrie 2010 – Nu putem uita istoria, pct.8 va sfarsi Revolutia!

S-au implinit 21 de ani de la Revolutie. Unii de-abia si-o aduc aminte, altii nu stiu nimic. In decembrie 1989 oamenii nu au mai rabdat regimul Ceausescu si s-au eliberat. “Libertate” a rasunat mult, “Liber” a fost un cuvant pe buzele tuturor. Dar pentru a fii Revolutie, au murit oameni. Ei sunt eroi, ei sunt pomeniti in fiecare an il locurile unde sunt ingropati (sau au doar numele scris, caci nu au fost gasiti) si la fiecare slujba bisericeasca. Eroii acestia au murit pentru ca noi sa fie azi “liberi”.

[singlepic id=509 w=320 h=240 float=center]


Ce mai stie lumea azi despre comunism
Un sondaj din luna octombrie, facut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) – www.crimelecomunismului.ro, arata “că românii au în bună măsură o poziţie ambivalentă faţă de perioada comunistă şi ceea ce a însemnat aceasta: deşi cei mai mulţi dintre români cred că a existat o formă de represiune, că liderii regimului au beneficiat de privilegii, că victimele regimului comunist ar trebui să fie despăgubite, cei mai mulţi dintre ei consideră că venirea la putere a regimului comunist a fost un lucru pozitiv, comunismul a reprezentat o idee bună, iar problema dosarelor şi a lustraţiei nu au sprijin majoritar.

Rezultatele sondajului (facut pe 1.123 persoane) sunt:

  • 44% dintre cei intervievaţi afirmă despre comunism că a fost o idee bună, dar prost aplicată, în vreme ce în luna august 47% afirmau acelaşi lucru. De asemenea, aproape 1 din 8 români consideră comunismul o idee bună care a fost şi bine aplicată. Puţin sub 30% dintre români afirmă că a fost o idee greşită.
  • Aproape 3 din 4 români (72%) consideră că statul ar trebui să asigure locuri de muncă; 1 din 2 crede că statul ar trebui să se ocupe de planificarea economică; 44% că ar trebui să repartizeze locuinţe.
  • Referitor la rolul hotărâtor în instalarea regimului comunist în România, 1 din 2 români (48%) crede că acest rol a aparţinut Uniunii Sovietice, în vreme ce doar 17% sunt de părere că acest rol a fost al Partidului Comunist din România.
  • Instituţiile implicate în represiunea politică din timpul regimului comunist au fost indicate ca fiind Securitatea (63%), Miliţia (37%) şi Partidul Comunist (35%), în vreme ce doar 2% au menţionat în mod spontan (varianta nu apărea în lista de răspunsuri posibile) că nu a existat represiune politică în perioada regimului comunist.

Am crescut pe tipul comunistilor, am mâncat rar cașcaval, am stat la cozi pentru mâncare, am fost învatat în sistemul gratuit de invatamant, mi-am făcut temele la lumina lumânării, am ascultat Europa Liberă și Vocea Americii, iar apoi am citit – după Revoluție – cărți de Pacepa, Goma și alți autori. Sunt foarte multe lucruri care se pot spune despre viața în comunism, puține despre Revoluție, din moment ce nu am participat, dar puținul pe care încă îl stiu, mă face să îi consider eroi pe cei care au murit în timpul regimului (în închisori, la muncă silită) și la Revoluție. Odihnească-se în pace!

[nggallery id=13]