Press enter to see results or esc to cancel.

Fotografii: noul Protopop de Brasov si Mitropolitul Ardealului

Fotografia reportaj-documentar este frumoasa si în unele momente, poți fii acolo unde se desfășoară evenimente unice. Așa a fost și în 23 ianuarie 2011, când Brașovul a primit un nou protopop, în persoana P.C. Preot Dănuț-Gheorghe Benga. La slujba de oficiere a participat I.P.S. Dr. Laurentiu Streza, Ahiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului și un sobor impresionant de preoți și diaconi.


Slujba s-a desfăsurat la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Piața Sfatului. Biserica a fost plină. Evenimentul acesta a trecut neobservat de majoritatea presei din Brașov și vă invit să vizionați galeria de fotografii.

Articolul scris de Pr. prof. dr. Vasile Oltean, ilustreaza mai bine atmosfera:

Duminică 23 ianuarie 2011, a 31-a după Rusalii, în biserica catedrală din Cetatea Braşovului (,,Adormirea Maicii Domnului”) a avut loc instalarea noului protopop al Braşovului, preot Dănuţ-Gheorghe Benga de către Înalt Prea Sfinţia Sa, dr. Laurenţiu Streza în prezenţa a unui sobor de peste 30 preoţi ortodocşi, dar şi reprezentanţi ai tututor cultelor braşovene şi un mare număr de enoriaşi, care au făcut neîncăpătoare monumentala biserică. După Te-Deum-ul de mulţumire oficiat de Înalt Prea Sfinţia Sa. Dr. Laurenţia Streza şi soborul de preoţi, a urmat instalarea propriu-zisă şi în cuvântarea Sa, I.P.S. dr. Laurenţia Streza a ţinut să precizeze ineditul situaţiei, căci în aceeaşi zi avusese loc două instalări de protopopi în aceeaşi zonă: a părintelui dr. Sorin Şerban în Protopopiatul Săcele şi a părintelui Dănuţ Gheorghe Benga în Protopopiatul Braşov. După ce a mulţumit fostului protopop Zenovie Moşoiu, care timp de aproape 40 de ani a condus destinele acestui protopopiat, I.P.S. Laurenţiu Streza a apreciat buna primire pe care i-au făcut-o la Braşov noului protopop preoţii slujitori ai catedralei din Cetatea Braşov, pr. Nicolae Coman (care 60 de ani slujise la altarul bisericii) şi noul coleg de parohie pr. dr. Cristian Muntean. Apreciind contribuţia deosebită pe care pr. Gheorghe Dănuţ Benga a avut-o în Protopopiatul Săcele, I.P.S. a ţinut să aprecieze deosebitele calităţi ale noului protpop în slujirea bisericească şi administraţia bisericească, care s-au confirmat prin mărturii rămse în amintirea enoriaşilor săi de la Săcele. Şi-a exprimat convingerea că va confirma aceeaşi activitate în noul şi mult mai complexul Protpopopiat al Braşovului, la cârma căruia s-au situat din vremuri străvechi personalităţi ale vieţii creştine încă din veacul al XV-lea, amintind între aceştia şi pe dr. Vasile Coman, fost protopop al Braşovului, slujitor în aceeaşi biserică din Cetate şi episcop al Oradiei.

Mulţumind pentru încrederea acordată, noul protopop Dănuţ Gheorghe Benga a mărturisit că a venit la Braşov sub auspiciile a trei considerente: smerenia, iubirea şi sentimentul datoriei, apreciind că aceste trei atribute sunt mai mult decât obligatorii celui care vrea să slujească lui Dumnezeu şi obştei creştine, fiind conştient de dimensiunile şi greutăţile care incumbă această calitate de protopop. Se obligă să fie pentru toţi preoţii un adevărat coleg şi să aşeze în mijlocul preoţimii braşovene armonia duhovnicească a adevăratei prietenii pe care şi Hristos a aşezat-o în mijlocul apostolilor săi. A mulţumit şi fostului protopop pentru sfaturile şi grija părintească pe care i-a acordat-o până acum şi solicită aceeaşi bună colaborare ca până acum.

În cuvântarea sa, fostul protopop Zenovie Moşoiu a felicitat pe noul protopop şi a mulţumit Înaltului Ierarh pentru alegerea făcută, ţinând să mărturisească buna armonie care a domnit în Protopopiatul Braşov pe timpul păstoririi sale, fiind convins că aceasta va continua prin activitatea noului protopop. La rândul său, pr. Nicolae Coman i-a urat un bun venit pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, bucurându-se că la altarul slujirii sale continuă activitatea duhovnicească preotul potrivit la locul potrivit.

S-a dat citire actului oficial de instalare semnat de I.P.S.Sa dr. Laurenţiu Streza, care a ţinut să asigure pe noul protopop de ajutorul şi colaborarea sa în misiunea pe care i-a încfrerdinţat-o.